Szappanok színezése

Szappanok színezése

 

A szappanok színezése többféle anyaggal lehetséges. Érdemes formába töltés előtt színezni és illatosítani a szappant, így a lehető legkésőbb érintkeznek a szín- és illatanyagok a lúggal.

Kozmetikai pigmentek

A legnépszerűbbek és legbarátibb árúak. Kis csomagolásuk ellenére (10 gramm) meglepően sokáig elegendőek, mert nagyon pigmentált a színük. Mivel por állagúak, használat előtt diszpergálni kell őket. Mit jelent ez? Csupán csak annyit, hogy egy kis olajban el kell őket keverni csomómentesre. Miért? Azért, hogy a szappanban ne jelenjenek meg csomók. Onnan tudod, hogy túladagoltad a pigmentet, hogy a kész szappan ereszti a színét, a habja is és a mosdókagyló is színes lesz tőle.

Agyagok

A második legnépszerűbb és legkézenfekvőbb az agyagokkal való színezés. Ezt is diszpergálni kell, mint pigment testvérkéjét. Ezzel az agyaggal nem lesz olyan intenzív a végeredmény, mint a pigmenttel, azonban ennek vannak jótékony hatásai, minden színnek más.

Növényi eredetű színezékek

Ilyenek lehetnek a kakaópor, a piros paprika, a petrezselyem, a kurkuma és a körömvirág. Szinte minden növény és élelmiszer alkalmas a szappanok színezésére.

Béta karotin

Ugyan ez is növényi eredetű színezék, mint a fentebb felsoroltak, ám ez a legnépszerűbb, úgyhogy megérdemel egy nyúlfarknyi bejegyzést. Sokszor megkapjuk kérdésnek, hogy miért nem egyforma színű egy-egy zacskó? Nos azért, mert növényi eredetű színezékről beszélünk, így termésenként eltérő lehet a színe. Aki ragaszkodik a növényi színezékekhez, ezzel számolnia kell.

Növényi szénpor

Ezt is, mint az összes többi poros színezéket diszpergálni kell. 1 kg szappanmasszához 1 púpozott teáskanálnyi szenet tegyél.

Titán dioxid

Ezzel az összetevővel világosítani tudod a szappanmasszát. Ezt is diszpergálni kell, azonban nem formába öntés előtt kell a szappanmasszába adagolni, hanem még a zsírkeverékbe kell beletenni és alaposan elkeverni, majd ezt az elegyet kell összedolgozni a lúggal. A titán dioxid csak akkor tudja kivilágosítani a nyers szappanmasszát, ha alapból világos színű zsiradékkal dolgozol.

 

Te mivel szoktad színezni a szappanod?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..