Diszpergálás
Amennyiben egy anyag nem oldódik egy másikban, vagy nem elegyedik vele (pl.: olaj a vízben), akkor beszélünk diszperzióról. A titán-dioxidot egy kevés olajjal vagy vízzel keverjük össze, hogy a kész szappan ne legyen pöttyös. A pigmentet lehet egyszerre nagyobb mennyiségben diszpergálni avasodásra kevésbé hajlamos, hosszabb szavatosságú olajban. Csepegtetős üvegben, sötét helyen tároljuk, felhasználás előtt jól rázzuk fel.

Finomítás
A finomítás során azokat a nemkívánatos anyagokat (színezőanyag, szag, íz) vonják ki a nyers olajból, melyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a termék minőségét. Finomítás során a kész olaj eredeti mennyiségének 4-8 %-át elveszíti.

Hidegen sajtolás
Az olajos magvak rendkívül magas vitamin és ásványi anyag tartalma csak akkor marad meg, ha a sajtoláskor nem használunk magas hőmérsékletet. Hidegen sajtoláskor nincs hőkezelés, pirítás, a maximálisan megengedett hőfok 40°C. A megszárított, megtisztított magok egy zárt présen haladnak keresztül. Sajtoláskor nem használnak kémiai anyagot, nem manipulálják a magot, olajat. Semmilyen adalékanyag, szennyeződés nem érintkezik a magokkal, tehát a végső olaj 100 %-osan természetes hidegen sajtolt. A hidegen sajtolt olajokban van a legtöbb hatóanyag, viszont ezzel a módszerrel nyerhető ki a legkevesebb olaj a magból.

Recept összetevőinek helyettesítése
Az itt található tanácsok, ajánlások, receptekből készült termékek személyenként eltérő hatásúak lehetnek, ezért ha eltérünk a recepttől, új illattal, összetevővel kísérletezünk mindenképp tanácsos próbát végezni. Teszteljük kis mennyiségben, nézzük, hogyan reagál.

Szappanfőzés közben valami félresikerült
Ne dobjuk ki! Kíméljük a környezetet pazarlás nélkül, hiszen az elfuserált termék mosásnál remekül felhasználható. Elég ha becsavarjuk egy zokniba, és már mehet is a mosógépbe a ruhák közé.

Szappan készítése citrusfélékkel
A citrusfélék (citrom, édes narancs, lime, grapefruit) illata nem marad meg, hamar elillan a szappanból.

Szappan készítése levendula illatolajjal
Szappankészítéskor az illatot mindig a végén, a formába öntés előtt adjuk a szappanmasszához. A szappan melegedésekor (sötétedik a színe, grízes állagúvá válik) gondoskodjunk a megfelelő hűtésről, vízfürdőben kevergessük, amíg vissza nem hűl. Hidegeljárásos szappan készítéskor tapasztalataink szerint az illat kevésbé intenzív mint a természetes olajnál, de ez ne vegye senki kedvét egy próbától. Mi is tévedhetünk 🙂

Mértékegység átváltó
1/4 mokkáskanál  –  0,5 ml
1/2 mokkáskanál  –  1 ml
3/4 mokkáskanál  –  1,5 ml
1 mokkáskanál  –  2 ml
1/4 teáskanál  –  1,25 ml
1/2 teáskaál  –  2,5 ml
3/4 teáskanál  –  3,75 ml
1 teáskanál  –  5 ml
1/4 evőkanál  –  3,75 ml
1/2 evőkanál  –  7,5 ml
3/4 evőkanál  –  11,25 ml
1 evőkanál  –  15 ml
1/4 bögre  –  62,5 ml
1/2 bögre  –  125 ml
3/4 bögre  –  187,5 ml
1 bögre  –  250 ml

Emulgeáló szerek

Olyan anyagok, melyek összekapcsolják a víz és a zsír fázist. Segítségükkel az elkészíteni kívánt termék elnyeri homogén állapotát.

Különbség az illó és illatolaj között

Illóolaj: az olajat vízgőz-desztillációval/préseséssel vonják ki a növényekből.

Illatolaj: szintetikus (mesterségesen előállított) illat.

pH-érték

Ennek segítségével határozzuk meg egy adott oldat savasságát/lúgosságát. Ha egy oldat pH-ja 1 és 6.5 között van, akkor savas, ha 6 és 7.4 között, akkor semleges, ha 7.4 és 14 között mozog, akkor lúgos. Például a citromsav pH-ja 2,4, ezért erősen savasnak mondható, míg a szappané 9-10, ami közepesen lúgos. Az emberi nyál pH-ja 6.5 és 7.4 között határozható meg.

Viszkozitás 

Más néven belső súrlódás. Az a folyadék, melynek alacsony a viszkozitása folyékonynak, míg aminek magas (pl. méz), az sűrűnek mondható. A viszkozitás pontos, értékbeli meghatározása a laborokban viszkoziméterekkel történik.

Homogén termék

Olyan termékekre mondható, melyek egyneműek, azaz nem lehet megkülönböztetni az összetevőit. Két termék homogén állapotát egymással elkeverve és/vagy melegítéssel érhetjük el.

Fototoxikus anyagok

Fényérzékeny és fényérzékenyítő anyagok

Konzisztencia

Egy termék/anyag állagát jelenti.

Bázisolajok

Más néven vivőolajok. Különböző növényi eredetű olajok összessége, melyek könnyen felszívódnak, hidratálnak, kiválóan alkalmasak illóolajok feloldására.