Adalékanyagok szappanba

Adalékanyagok szappanba

 

Készítettél már szappant, amibe tettél zsiradékot olajat, illatolajat / illóolajat és színezéket, de mindez Neked nem elég? Akkor jó helyen jársz! Ebben a cikkben bemutatásra kerül pár olyan élelmiszer, alapanyag, amit a saját konyhádban is megtalálsz vagy ha nincs otthon, csak le kell ugranod a boltba érte. Ha érdekel milyen adalékanyagok kerülhetnek szappanba, olvass tovább!

Cukor

Azért érdemes cukrot tenni adalékanyagként a szappanba, mert fokozza a kész szappan habzóképességét. A zsiradék összmennyiséhez képest 10 % cukrot keverj el a kimért vízzel. Utána dolgozd össze a lúgot a cukros vízzel. Vigyázz, a cukor felforrósíthatja a szappanmasszát, ezért készíts elő egy nagy hideg vizes tálat, amibe bele tudod tenni a szappanmasszát hűlni.

 

Só

Ebből elég egy teáskanállal a szappanmasszához adagolni. Kis mennyiségben használva elősegíti a szappan keményedését, nagy mennyiségben használva sószappan lesz a végeredmény.

 

Tej, tejtermékek

Ha tejet (kecske, tehén) szeretnél a szappanba a tenni, először mindenképpen fagyaszd le jégkocka tartóban a tejet, majd csak ezután kezdj el dolgozni vele. A hidroxid reakció hőjétől szépen lassan elolvadnak a tejes jégkockák, így Neked csak arra kell figyelned, hogy maradéktalanul feloldódjon a hidroxid. Ezt a lúgot ne hagyd kihűlni, mert elszappanosodik a lúgban a tej a zsírtartalma miatt. Ha kész tejterméket szeretnél adalékanyagként használni, pl.: joghurtot, mascarponét vagy túrót, 1 kg zsírmennyiségre számolj 1-2 evőkanálnyit. Isteni bőrápoló szappant fogsz kapni végeredményül. Kleopátra nem volt ennyire kreatív.

Kávé

Kávé imádóknak szinte kötelező egyszer kávés szappant készíteni! Mi sem egyszerűbb, mint főzz egy bitang erős kávét, hagyd kihűlni (!!!fontos!!!) és ezt a főzetet mérd ki víz helyett és ebben oldd fel a lúgot. A szappan kellemes barna színt kap tőle, emellett megőrzi az isteni kávé illatát is! Nyami!

 

 

Csokoládé

Csokoholisták előnyben! Persze csak ha nem sajnáljátok a szappanba tenni a gyomrotok helyett. Használatát tekintve a szilárd vajakkal/zsírokkal együtt olvaszd fel. Ha nem akarod, hogy barna legyen a szappan, használj fehér csokoládét. Ne adagold túl, mert mérsékli a szappan habzóképességét.

Gyümölcs, zöldség

Számtalan lehetőség van, lehet pürésíteni őket vagy gyümölcscentrifugában kinyerni belőlük az értékes nedveket. Ha krémszappant szeretnél készíteni a kész szappanmasszához adagold a pépesített gyümölcsöt vagy zöldséget. (pl.: banán, avokádó) Ha a gyümölcscentrifuga mellett döntesz, és a gyümölcs levét szeretnéd felhasználni, a vízmennyiséget csökkentsd, hogy amikor beleteszed a szappanmasszába a levet, ne legyen túl híg.

 

Hámlasztó, radírozó anyagok

Ezek az adalékanyagok lehetnek finomabb és durvább szemcséjűek attól függően, hogy arcra vagy testre készült szappanba szeretnéd tenni. Lehet használni zabpelyhet, kókuszreszeléket, mákot, őrölt diót vagy mandulát. Ezekből az adalékanyagokból elég 1 kg szappanmasszához fél teáskanálnyit számolni.

Zöld fűszerek

Itt az elnevezés csalóka, ugyanis miután beleteszed a szappanba a vágott/porított/friss vagy szárított zöld fűszert/virágot az bizony be fog barnulni. Egy kivétel van csupán, a körömvirág, amely megőrzi gyönyörű napságra színét. Ha szeretnéd, hogy a többi virágszirom megőrizze élénk színét, díszítésnek használd a szappan tetejére.

 

 

Méz

 

A méztől sötétebb színű lesz a kész szappan. 1 kg szappanmasszához 1 evőkanálnyit adj a nyers szappanmasszához formába töltés előtt, majd alaposan kavard el. Ha tettél mézet a szappanmasszába, nem kell melegen tartanod, mert fel fog forrósodni.

Tea 

Kedvenc teádból készíts egy erős főzetet. Lehet kamilla, zsálya, citromfű, csalán vagy gyümölcs tea. Ennek a használata megegyezik a kávéfőzet használatával. Várd meg, míg kihűl, majd oldd fel benne a lúgot. A teától függően változhat a szappan színe.

 

Ha elnyerte a tetszésedet valamelyik összetevő, feltétlenül próbáld ki és meséld el nekünk, hogy milyen volt vele dolgozni! Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..