A házi szappankészítés segédeszközei

A házi szappankészítés segédeszközei

Mielőtt belevetnéd magad a házi szappankészítés rejtelmeibe, készíts elő minden hozzávalót, eszközt és készüléket. Ha egyszer belekezdesz a szappankészítésbe, nem lesz időd keresgélni, rohangálni.

 

Először gondoskodj a védelmedről

 

Védőszemüveg: Sose felejts el! Rendkívül veszélyes és felelőtlen dolog e nélkül dolgozni! Addig viseld, amíg a szappanmasszát bele nem öntötted a formába

Védőkesztyű: A sima háztartási védőkesztyű most nem nyerő. Ide sav- és lúgálló gumikesztyű kell, melynek anyaga távol tartja a bőrödtől a hidroxidot.

Arcmaszk: Hasznos tud leni, hogy ne lélegezd be a szappankészítésekor keletkező gázokat/gőzöket.

Fólia kötény: A ruha védelme is fontos. Nyáron kellemetlen lehet a viselése, de egy csúnya heget viselni egy életen át kellemetlenebb.

Következzenek a segédeszközök

 

Szappanfőző edény: A rozsdamentes acél vagy a zománcozott fazék a nyerő. Más fémek sajnos nem alkalmasak erre a célra, mivel a nátrium hidroxid/kálium hidroxid reakcióba lép velük. Az ideális méret 2-3 liter közötti (persze szappanreceptje válogatja, ha 5 kilónyi szappanmasszát tervezel kiönteni, ez kicsi lesz), ne legyen se kicsi, se nagy, mert kifröcskölhet amikor kevered a nyers szappanmasszát.

Botmixer: Legfontosabb kitétel: rozsdamentes acél fej, nem műanyag, nem másmilyen fém. Plusz pont, ha a fej levehető.

Lúgoldó edény: NEM JÓ a befőttes üveg, csak speciális biztonsági üveg vagy hőálló műanyag edény, mivel a lúg előállítása közben hő keletkezik.

Mérleg: A nátrium hidroxid adagolásához elengedhetetlen a grammos mérleg, itt sajnos nem úgy megy hogy: „Hmm, ránézésre annyi.” vagy „Áh, 5 grammal több lett, maradhat…” A hibás mérés elronthatja a végeredményt.

Hőmérő: Elengedhetetlen, hiszen ezzel tudod az összetevők hőmérsékletét.

Mérőedény: A hidroxid kiméréséhez tökéletesen megfelel egy tiszta joghurtos pohár. (itt nem érintkezik vízzel)

Szilikon spatula: A szappan keverésekor jó szolgálatot tesz. Formába töltésekor a hajlékony fejű spatulával akár az utolsó cseppig ki tudod szedni az edényből a szappanmasszát, így semmi sem vész kárba. Ha marad az edényben, azzal meggyűlik a bajod.

Konyhai papírtörlő: Ha a szilikon spatula ellenére mégis maradt egy kis szappanmassza az edényben, feltétlenül töröld ki belőle, ugyanis a massza nagyon zsíros, könnyen megtapad a lefolyóban és a mosogatógépet sem kíméli.

Színező szett: Miért szett? Mert először is kell egy kis tálka, amiben diszpergálhatod a pigmentet az olajban, másodszor pedig kell egy kanál, amivel elkevered. Erre nagyszerű kanalaink vannak a webáruházban.

Keverőtálkák: Több színű szappan készítésekor szükséged van több tálra, amibe szétoszthatod a szappanmasszát és színezheted az egyes részeket a fentebb lévő részben említett pigmentekkel.

Öntőformák: Fémformák és bevonat nélküli faformák nem felelnek meg ennek a célnak. Ha ilyened van, mindenképpen béleld ki alaposan sütőpapírral.

Törölköző vagy takaró: Ez az utolsó, ígérem. Ezekre azért van szükség, hogy a szappanmasszát a formába töltés után melegen tudd tartani.

Ha tetszett ez a cikk nyomj egy ’Tetszik’-et és biztass minket, hogy a későbbiekben is hozzuk Neked ilyen cikkeket vagy oszd meg velünk a gondolataidat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..