Kozmetikumkészítés közelebbről

Kozmetikumkészítés közelebbről

Nem olyan régen volt már egy cikkünk, ami betekintést engedett a kozmetikumkészítés világába, most beleáshatod magad mélyebben a dolgokba. Ha eddig csak kacérkodtál a gondolattal, hogy magadnak készítsd a krémeidet, esetleg már elolvastál pár receptet, de nem értetted mi az a sok A és B vagy éppen O/V vagy V/O, most segítünk rendbe tenni a dolgokat!

Először is tisztázzunk egy alapfogalmat: emulzió

Emulziónak nevezzük két nem elegyíthető folyadék, pl.: víz és olaj finom keverékét. Mivel az olaj és a víz taszítja egymást, az elegyítéshez szükség van emulgeátorra. Az emulgeátor gondoskodik arról, hogy az egyik folyadék cseppé alakuljon, míg a másik körülveszi. Így jön létre stabil keverék. Kialakul egy belső – cseppekből álló – és egy külső – folytonos – fázis.

A kozmetikumkészítés fázisai

Ha közelebbről megnézed a krémek címkéjét, az első összetevő az AQUA lesz. Nem véletlenül, hiszen a legtöbb krémnek ez az alapja.

Vízfázis:

Ide tartozik a víz, desztillált víz, virágvíz, tea, az ezekhez tartozó nedvességmegkötő anyagok, pl.: glicerin, gélképzők, pl.: xantan gum, solagum ax, egyes emulgeátorok.

Zsírfázis:

Ide tartozik az olaj, zsír, vaj, a zsírban oldódó konzisztencianövelők és a legtöbb emulgeátor.

Hatóanyagfázis:

Ide tartozik minden, ami hőérzékeny; kivonatok, vitaminok, hatóanyagok, tartósítószerek, illó– és illatanyagok, sűrítők, gélképzők. Ez a fázis adja a kozmetikum végső illatát, állagát, eltarthatóságát.

Az egyes fázisokat az ABC nagybetűivel szokás jelölni.

Az emulziónak két alaptípusa van.

Olaj a vízben emulzió: O/V: Az olaj van csepp alakban és a víz veszi körül. Ez nagy víztartalmú emulzió típus, könnyen lemosható. Ilyen pl.: a testápoló tej, mosakodó krémek, hidratáló formulák.

Víz az olajban emulzió: A víz van csepp lakban és az olaj veszi körül. Az ilyen emulzió inkább zsíros, nehezebb, testesebb krémet ad. Ilyen pl.: téli tápláló kézkrém, sarokápoló balzsam.

Sok tényezőn múlik, hogy egy emulziósikerül-e vagy sem, azaz szétválnak az összetevők vagy nem. Ezért érdemes figyelni a feldolgozási hőmérsékletre. Arany szabály, hogy mindkét fázisnak egyforma hőmérsékletűnek kell lennie. A másik fontos pedig a keverés. Nagy sebességen érdemes keverni, hogy a víz- és zsírfázis kellőképpen elegyedhessen.

 

Ha hasznosnak találtad ezt az olvasmányt, jelezd nekünk! Szívesen olvasnál még ilyen témáról vagy inkább más érdekel? Írd meg nekünk!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..