Mi az otthon termelt ételek előnye?

A fenntarthatóság első szabálya, hogy egyél helyileg és a szezonnak megfelelően. E mögött nagyon egyszerű indok áll. A helyileg megtermesztett zöldségek és gyümölcsök asztalodra kerüléséhez nincs szükség különleges erőforrások felhasználására, tehát nem kell mondjuk az ország egyik feléből a másikba szállítani. Nagyjából ez az elv a szezonalitás mögött is, hiszen, ha télen is friss paradicsomot akarunk enni, azt bizony melegházban lehet csak megtermelni, aminek a fűtése és öntözése extra erőforrásokat vesz igénybe. Lehet persze importálni is, de az ugye a szállítás miatt ismételten olyan erőforrást vesz igénybe, amit helyi és szezonális étel választása esetén nem kellene.

Miért is jó az, ha megtermelünk otthon néhány élelmiszert?

Mivel az ültetéstől kezdve a fogyasztásig, teljes mértékben a saját irányításunk alatt tartjuk a termesztést, így mi magunk dönthetünk a vegyszerek használatáról. Ezzel minimalizálhatjuk a termés szennyezettségét.

Pénzt takaríthatsz meg az otthoni kertészkedéssel. Ugyanis így nem kell zöldséget, gyümölcsöt vásárolnod. Ételt biztosíthatsz általa a családodnak (akár egész évben) és a megmaradt zöldségeket akár el is adhatod, ezzel egy kis bevételt is teremthetsz magadnak.

Kényelmet is biztosíthatsz egy ilyen kis termőfölddel, hiszen nem kell messzire menni a friss zöldségekért, mindig csak egy karnyújtásnyira lesznek. Ez sokban javíthat az étkezési szokásokon is, hiszen, ha főzni támad kedvünk, de nincs otthon valamilyen zöldség, sokszor felhagyunk a főzéssel, mert nem akarunk boltba menni. Azonban a saját kis kertünkben lehet, hogy megvan minden, ami kellhet.

Utoljára hagytuk a stresszoldó hatást. Habár sokan munkának fogják fel a kertészkedést, ám relaxáló hatása is van, hiszen rendezgetése és ápolása közepette teljesen ki tudja kapcsolni gondolatainkat. Ezáltal nyugtat és pihentet, hiszen a napi stressz elszáll és le tudjuk vezetni a felgyűlt feszültséget.

Ha azt gondoljátok, hogy mindez csak kertes házban lehetséges, akkor érdemes utánajárnotok az úgynevezett függőleges kerteknek (más néven vertikális kert, zöldfal vagy élőfal), amelyek lényege az hogy akár egy erkély falára szerelve is könnyedén, sokféle növényt lehet nevelni egy lakásban is.

Környezetünk védelme érdekében, ha nem magunk termeljük a növényeinket, a legfontosabb az, hogy helyi termelőtől vásároljunk és lehetőleg szezonális növényeket. Ezzel nagyban csökkenthetjük a saját lábnyomunkat a mezőgazdaság károsanyagkibocsátásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..