Az ételpazarlásról

Az ételpazarlás sajnos egy sokkal nagyobb probléma, mint azt a legtöbben tudják. Valójában a világon megtermelt étel közel 1/3-át pazaroljuk el (különböző indokokkal) évente. Ez nagyjából 1.3 milliárd tonnát jelent.* Az ételpazarlásnak sok negatív hatása van, itt nem csak azt vesszük figyelembe, hogy a megmaradt étel kidobásával a ráfordított pénzt is kidobjuk, de ugyanakkor a természetre is káros hatással van. Ugyanis a mezőgazdaság által felhasznált víz 24%-a kerül „kidobásra” az elpazarolt ételekkel. (A Világ Erőforrás Intézet szerint.) Emellett pedig a szeméttelepre kerülő ételmaradékok lebomlási folyamata során metán gáz termelődik, ami a második helyet tölti be a klímaváltozást okozó gázok listáján.

De mégis, hogyan tudjuk csökkenteni a kidobott étel mennyiségét?

Az interneten búvárkodva összeszedtünk néhány tanácsot erre vonatkozóan.

  1. Sokat segíthet a vásárlási szokásaink átformálása. Például, ha a havi nagybevásárlás helyett inkább többször vásárolunk kevesebbet, végül nagyban csökkenteni tudjuk a megmaradt étel mennyiségét. Ehhez persze oda kell figyelnünk arra, hogy használjuk fel az előzőleg vásárolt árukat, mielőtt ismét elmegyünk a boltba. Emellett írhatunk bevásárlólistát is, ezzel kiküszöbölhető a hirtelen jött vásárlási vágyból származó áruk megvétele.

 

  1. Második lépésben nézzük át, hogy mit hogyan tárolunk otthon. Ezen lehet-e javítani, hogy tovább frissek maradjanak az ételek? Például a zöldségek és gyümölcsök esetében vannak olyanok, amelyek etilén gázt termelnek az érési folyamatuk során. Ilyen például a banán, paradicsom, barack vagy zöldhagyma. Ezeket tároljuk külön az etilén érzékeny zöldségektől és gyümölcsöktől (pl. burgonya, alma, paprika, stb…), ezzel elkerülhetjük, hogy idő előtt megromoljanak.

 

  1. Használjuk a hagyományokat és tartósítsunk. Ha elméreteztük a bevásárlást egy jól kitalált tartósítási módszerrel megmenthetjük a maradék ételt a kidobástól. Például a túlérett almából almaszószt készíthetünk, amit később felhasználhatunk.

 

  1. Az egyik nagy oka ennek a hatalmas ételpazarlásnak a tökéletes zöldség vagy gyümölcs kiválasztása. Sok erre irányuló kezdeményezés történt már; sok üzletben található olyan zöldségpult, ahol az esztétikailag tökéletlen gyümölcsök és zöldségek kérik, hogy vigyék haza őket. Mivel mindenki átsiklik ezen áruk felett, végül az üzletek kidobják őket, így növelve az ételpazarlást.

 

  1. A hűtő organizálásával is sokat csökkenthetjük a háztartásunk ételpazarlását, hiszen ami nincs szem előtt azt hamar elfelejtjük. Ha hűtőben bizonyos rend szerint tároljuk ételeinket, nagyobb eséllyel fog elfogyni minden megmaradt étel is.

 

  1. Az ételpazarláson túl az egészségre és a súly kontrollra is jó hatással van a megfelelő ételadag választása. Ehhez igazából arra van szükség, hogy felmérjük mennyire is vagyunk éhesek, és ennek megfelelően töltsük meg a tányért.

 

  1. A hétvégi főzésből megmaradt ételt gyorsan fel tudjuk használni, ha például magunkkal visszük ebédre a munkahelyünkre. Ezzel hozzájárulhatunk az ételpazarlás csökkentéséhez, pénzt takaríthatunk meg és csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat is.

 

  1. Legyünk kreatívak a konyhában és állítsuk magunkat kihívás elé. Dobjuk fel a megszokott recepteket azáltal, hogy ételek olyan részeit használjuk fel amiket egyébként nem szoktunk. Például a megmaradt zöldségvégekből igazán ízletes alaplevet tudunk készíteni, amit a későbbiekben felhasználhatunk. Ugyanígy igaz, hogy a megpuhult paradicsomból, megfonnyadt spenótból és megmaradt brokkolivégből kiváló pesztó készíthető. Itt csak a képzelet szab határt a kreativitásnak.

 

  1. Komposztálással újrahasznosíthatjuk a megmaradt, kidobásra ítélt ételeinket. Nem mindenkinek áll rendelkezésére kültéri komposztálási lehetőség, ám már sok megoldást találhatunk a lakásban történő komposztálásra is. Így az ételmaradékból végül tápanyag készül, amelyet bármely növény hálásan megköszön majd.

 

Bármennyire is nehéz elképzelni, egy kis változtatással is nagy hatással lehet a háztartásunk a környezet védelmére. Ha csak egyetlen szokásunkat meg tudjuk kissé változtatni, vagy újat be tudunk vezetni annak érdekében, hogy csökkentsük a kidobott étel mennyiségét, már aktív résztvevői lehetünk a természet megóvásának.

 

*http://www.fao.org/save-food/resources/keyfindings/en/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..