Csomagolásmentes üzletek

Újdonságnak számít még, ám egyre inkább terjednek az úgynevezett Zero Waste, vagyis a csomagolásmentes boltok. Ez annyit tesz, hogy az adott üzletben csomagolásmentes termékeket lehet vásárolni. Általában kiszerelés nélkül találhatóak meg a termékek, legyen szó tésztáról, magvakról, zöldségekről vagy bármilyen más termékről. Ide érdemes úgy érkezni, hogy felszerelkeztünk elegendő tároló eszközzel. A legtöbb ilyen boltban azonban meg is vásárolhatók a tároláshoz használható üvegek, dobozok, zsákok. Mi magunk mérhetjük ki a megvásárolni kívánt mennyiséget, így pontosan annyit tudunk vásárolni, amennyire szükségünk van.

Ezek a boltok nagyban hozzájárulnak például az egyszer használatos műanyag zacskók csökkentésében, amiket az üzletekben napi szinten százával adnak el a vásárlóknak. Ez tűnhet a leglátványosabbnak, ám a tény, hogy a boltokban található nagy mennyiségű áru megvásárlásával nem keletkezik a háztartásokban (a vásárlásból eredő) műanyag hulladék, sokkal többet jelent a szatyrok használatának csökkentésénél. Emellett arra inspirálják az embereket, hogy lehet műanyag csomagolás és tároló eszközök nélkül is működtetni a konyhát.

De mégis mit miben érdemes tárolni?

A műanyag zacskók helyett használjunk vászon táskákat és zsákokat. Ezzel kiválthatóak a különböző műanyag zacskók, amiket a bevásárláskor adnak, vagy amibe a pékárut, gyümölcsöt tesszük.

A klasszikus PET palackos megoldás helyett használjunk rozsdamentes acélból vagy üvegből készült flakonokat a különböző folyadékok tárolására (pl.: víz, tej, gyümölcslevek, stb…)

A jól ismert befőttesüvegek (vagy a jobban záródó csatos üvegek) pedig jó szolgálatot tehetnek száraztészták, magvak, rizs, fűszerek és egyéb száraz konyhai hozzávalók tárolására. Itt meg kell említenünk, hogy hús tárolására is megfelelő lehet a csatos üveg, valamint ételmaradékok tárolására használt dobozokat is kiválthatják.

Természetesen ezek a boltok is megvásárolják valamilyen csomagolásban az általuk forgalmazott árukat, azonban a vásárlók csomagolás mentessége jóval többet jelenthet annál. Sajnos ezekről pontos adatokat nem találtuk, ám kíváncsian várjuk az erre irányuló számokat a jövőben.

Már országszerte is számos csomagolásmentes bolt található; látogassatok meg egyet ti is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..