Otthon készített kozmetikumok?

Napjainkban egyre inkább összpontosítanak a kozmetikai cégek is a természetes, bio és natúr kozmetikumok gyártására. Emiatt felmerül a kérdés, hogy

érdemes-e otthon készíteni kozmetikumainkat, vagy maradjunk a nagyok által tesztelt és kikísérletezett termékeknél?

A legfontosabb dolog ebben a kérdéskörben a saját, egyéni igényünk. Ha szeretjük tudni pontosan mi kerül és abból is mennyi a kencéinkbe, akkor nem kérdés, hogy az otthoni kozmetikum a megfelelő. Kis kutatás és utána járás után készíthetünk a saját igényeinknek tökéletesen megfelelő kozmetikumot otthon.

A bolti krémek esetében óriási választék áll rendelkezésünkre. Ezeknél az összetevők átolvasásával érdemes kezdeni, hogy tisztában legyünk azzal, mi is kerül majd a bőrünkre. Sok kozmetikum tartalmaz például kőolaj származékot (úgymint paraffin vagy vazelin), amit összességében jobb elkerülni, hiszen nincs építő hatással szervezetünkre.

A választás az összetevők alapján ennyire egyszerű.

De mégis, milyen hatása lesz a környezetre annak, ha magam készítem a kozmetikumaimat?

A válasz a kozmetikumok teljes életciklusában rejlik. Az összetevők kinyerésétől, a gyártási-, csomagolási- és szállítási folyamaton át egészen a tároló eszköz megsemmisítéséig. Amennyiben otthon készítjük a kozmetikumainkat, és feltételezzük, hogy az összetevőket egy fenntartható, természetes forrásból szerezzük be, úgy minimalizáljuk az ezzel járó károkozást. A készítés folyamata is kevesebb károsanyaggal és energiafelhasználással jár, hiszen a gyárak nagy gépei helyett mi magunk készítjük el a krémeket. A csomagolási folyamat annyiban egyszerűsödik, hogy még ha műanyag tárolót is használunk, azt jó eséllyel, a krémünk elhasználása után, újra fel fogjuk használni. Ezt a legtöbb bolti krém tárolójáról nem mondhatjuk el. Amit ebben az összehasonlításban még nem említettünk, az a szállítási folyamat hiánya, vagyis a házi kozmetikum készítés esetében kimarad az a ciklus amikor a gyárból eljut a termék a boltba.

Habár a folyamat maga szinte teljesen megegyezik, a kisebb mennyiség miatt sokkal természetbarátabb az, ha mi magunk készítjük el kozmetikumainkat és nem a boltban vásároljuk azokat. Kis utána járással, informálódással akár a boltban vásárolunk, akár otthon készítjük el, biztosan meg tudjuk találni a számunkra legjobb megoldást.

A kozmetikumok otthoni elkészítéséhez nagyon sok receptet találtok itt a Tudástárban is, ugyanakkor több erre vonatkozó könyvet is találhattok webáruházunkban, csak kattintsatok a képre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..