Hús helyett zöldséget?

Sokan teljesen elutasítják annak a lehetőségét, hogy kihagyják a húst a saját étkezésükből.

De mégis milyen hatása lenne a környezetre annak, ha hetente csak 1 napon mégis kiváltanánk a húst zöldségekre?

Erre irányulóan 2016-ban az Oxfordi egyetem végzett egy kutatást*. Ez a kutatás megállapította, hogy az állattenyésztés iparága felel a globális felmelegedést okozó gázok negyedének előállításáért. Ez pedig azzal lenne csökkenthető, ha kevesebb húsra lenne igény a világban.

A kérdés tehát az, hogy miként változna a helyzet, ha kevesebb húst fogyasztanánk?

A kutatásban meghatározott étkezési irányvonal (a kiegyensúlyozott étkezéshez meghatározott zöldség, gyümölcs, hús, cukor és kalória mennyisége) betartása esetén 29%-al csökkenne az állattenyésztésben termelődő károsanyagkibocsátás. E-mellett sok földterület kerülne vissza az állatok birtokába, vagyis a ma megfigyelhető vadonélő állatok pusztulása is mérsékelhető lenne. Azért, hogy ez átláthatóbb legyen, elárulja a kutatás azt is, hogy ha valaki hetente 1 napon nem eszik húst és tejterméket, azzal 73%-al csökkentheti a saját ökológiai lábnyomát. Ez azért nem kis szám.

A kutatásban néhány olyan információra is felhívják a figyelmet, amik miatt érdemes megfontolni ezt az 1 napos diétát. Az állattenyésztés az első számú ok állatfajok kipusztulása, az óceán halott zónáinak kialakulása és állatok élőhelyének elpusztítása mögött. Ez az iparág több károsanyag kibocsátásért felel, mint az egész világ szállítmányozási iparága összesen.

A környezetre tehát óriási befolyással van az állattenyésztés, vagyis közvetve a saját étkezési szokásaink. Ha húst fogyasztunk, figyeljünk oda arra, hogy milyen forrásból szerezzük be. Próbáljunk meg olyat választani, ami fenntartható gazdaságból származik. A halak esetében pedig szorítsuk hátra az ipari horgászatban fogott halakat, mert ez a módszer sok kárt okoz a delfineknek és cápáknak.

 

* https://www.pnas.org/content/early/2016/03/16/1523119113.abstract

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..