Hasznosítsunk újra

Az újrahasznosítás egyre inkább elterjedt formája tárgyaink utóéletének. Sokan gondolják, hogy ez csak a szelektív hulladék gyűjtőkön keresztül, ipari szinten működhet. Ennél azonban sokkal kreatívabbak vagyunk mi emberek. Rengeteg ötlet és tipp kering az interneten is, de elég csak visszatekinteni nagyszüleink életmódjára is. Nem sok olyan dolgot tudnánk mondani, ami kidobásra került, igaz? A mai fogyasztói társadalomban viszont nagy problémát jelent a szemét felhalmozódása. Ezt csökkenteni tudjuk azzal, ha újra hasznosítjuk háztartásunk elhasznált eszközeit. Legyen szó ruhákról, csomagoló anyagokról vagy ételmaradékokról.

Hogyan is kezdjünk neki?

A legfontosabb egy kérdés begyakorlása, vagyis mielőtt a kukába kerülne valami, kérdezzük meg magunktól, hogy van-e bármi, amire azt még fel lehetne használni. Néhány példát össze is szedtünk nektek.

Mit miként lehet újra felhasználni?

Elhasználódott ruhadarabok

Ha van egy kis kézügyességünk, amit esetleg varrással is meg tudunk támogatni számos dolgot készíthetünk elhasználódott pólókból, pulóverekből, nadrágokból. Csodás szőnyeget fonhatunk belőle, például fürdőszobai kilépőnek. De varrhatunk párnahuzatot is. Készíthetünk belőlük mosható portörlőt vagy felmosórongyot is.

Cipősdobozok és papírtörlő megmaradt hengere

A cipősdobozok jó szolgálatot tehetnek szekrények, fiókok esetleg műhelyek rendszerezésére. Tedd őket egységessé például újrahasznosított papírral és máris könnyebben megtalálsz bármit. A papírtörlő hengerét is lehet rendszerezésre használni, például a nem használt hosszabbító zsinórját tökéletesen össze tudja tartani.

Üdítős és tejes doboz

A kiürült üdítős és tejes kartondobozokat sokféleképpen felhasználhatjuk. Az egyik oldalát levágva lehetőségünk lesz növényeket termeszteni benne akár a lakásban is. Az alját levágva pedig fa ültetésre lesz megfelelő. Töltsük meg földdel, ültessük el benne a magot, majd így, dobozostól ültessük el kint az udvaron. A doboz megvédi majd a magot amíg az fává nem cseperedik. A fa növekedésével a doboz lebomlik majd.

Testápoló, tusfürdő, sampon üvege

Ezekből a nagyobb ám laposabb műanyag üvegekből kiváló telefontöltő állomást lehet készíteni. Vágjuk a megfelelő méretre, készítsünk a tetejére fogást és akasztást segítő fogantyút és már kész is vagyunk. A tartóban elhelyezhetjük a telefont és a konnektor közelében felakasztva többé nem lesz olyan gondunk, hogy nem elég hosszú a kábel.

Adományozás

A már nem használt bútorokat, ruhákat, eszközöket mindig szívesen látják a különböző szeretetszolgálatok. Biztosan van olyan család, akinek szüksége van éppen arra, amire neked már nem.

Ételmaradék

Az ételekkel kapcsolatosan a komposztálás jelenthet újrahasznosítási megoldást. Az elkészült komposztot aztán a saját növényeid gondozására tudod fordítani.

Régi CD-k és DVD-k

Egy kis dekorálással, textillel bevonással nagyon szép poháralátéteket lehet létrehozni belőlük.

Tojástartó

A tojástartó sok esetben tojás tartására is felhasználható újra, ha olyan helyen vásároljuk, ahol újra töltik nekünk. Emellett használhatjuk növények palántává neveléséhez. A műanyagból készült tartók kiválóan működhetnek festő palettaként, hiszen minden színt külön helyen tudunk tárolni.

 

Nagyon sok kreatív ötletet találhatunk és elgondolkodva azon, hogy mire lehet még felhasználni valamit, biztosan ti is nagyszerű ötletekkel tudtok előállni e-téren. Az biztos, hogy a lehetőség adott arra, hogy újra felhasználjuk elhasznált dolgainkat. Ez pedig közvetlenül jó hatással lesz a környezetünket ért kár csökkentésében.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..