Fényvédelem

Tavasszal a bőr még nem rendelkezik saját fényvédelemmel, hiszen a téli hónapokban a melaninképződés lelassult, ezért ebben az időszakban bőrünk fokozott figyelmet igényel. Nézzük, miből áll ez a folyamat, mit jelent az SPF és hogyan előzhetjük meg bőrünk károsodását!
Melaninképződés
A melanociták a hám legalsó rétegében elszórtan helyezkednek el. Nyúlványokkal rendelkező sejtek, amelyek fő feladata a bőrfesték (melanin) termelése. A melanin eumelanin, amely barnás-fekete színű,- és feomalanin, amely vöröses-sárga színű – formájában termelődik. A kétféle melanin aránya a bőrszín kialakulását befolyásolja. A melaninszemecskék kialakulása szintézis eredménye, amely több lépésben, enzimatikus úton megy végbe.
SPF (sun protectiob factor) jelentése
Az SPF érték azt mutatja meg, hogy a napsugarak hány %-át szűri ki, vagyis mennyire blokkolja a termászetes melaninképződést. Pl. egy SPF 5-ös fényvédő az UVB sugarak 80%-át szűri ki, míg egy SPF 50-es fényvédő annak 98%-át.
Fényvédelem nélkül a napon tartózkodva a bőrünk csak korlátozott ideig bírja ki anélkül, hogy leégne. Ez bőrtípustól függően kb. 5-20 percet jelent. Ha ezt az időt megszorozzuk a fényvédő krémünk fényvédő faktorával (SPF), akkor megkapjuk azt az időt, amit a napon tölthetünk bőrleégés nélkül.
Fontos felhívni a figyelmet, hogy ezt az időt nem hosszabbíthatjuk meg azzal, ha újra bekenjük magunkat, viszont érdemes ez idő alatt is többször megismételni fényvédőnk használatát, hiszen az izzadás, víz és ruha miatt idővel egyre kevesebb krém marad fent a bőrünkön.
Fontos a megelőzés!
A fényvédők két csoportba oszthatók, vannak a kémiaifényvédők, amik az UV sugarak elnyelésével fejtik ki a hatásukat és vannak a fizikai fényvédők, melyek védőréteget képezve verik vissza az UV sugarakat.
A fizikai szűrők egyaránt hatásosak, mind az UVA és UVB sugarak elleni védelemben és még attól sem kell tartanunk, hogy kémiai anyagok kerülnének a bőrünkbe. Két legismertebb fajtása a titán-dioxid és a cink-oxid.
Enhance US: fizikai UV szűrő, nagyobb faktorszámú krémekben a bőrön fehér bevonatot képez
Enhance UT-medium: színezett fizikai UV szűrő, így nem képez fehér bevonatot a bőrön.
Próbáljuk minimálisra csökkenteni a nap okozta bőrkárosodás következményeit. Kerüljük a közvetlen napsugárzást, különösen 11 és 15 óra között, ezenkívül bőségesen és isméteelten használjunk fényvédő termékeket nem csak a napozás során, hanem az év minden napján, hiszen bőrünk nem felejt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..