Minden, amit érdemes tudni az állatkísérlet-mentes kozmetikumokról

Vegán, cruelty-free, CF – ezekkel a terminusokkal valószínúleg már elég sok vásárló találkozhatott, aki az elmúlt néhány évben csak egyszer is járt kozmetikumokat árusító üzletben vagy drogériában.
Fontos etikai kérdés, hogy használjunk-e olyan termékeket, amelyek állati eredetű összetevőket tartalmaznak vagy a forgalomba hozataluk előtt állatokon lettek tesztelve.
Úgy gondoltuk, hogy azoknak a vásárlóinknak, akiknek fontos, hogy természetes alapanyagokból készülő, vegyszerektől mentes kozmetikumokat és tisztítószereket alkalmazzanak, az is fontos lehet, hogy ezek a termékek ne legyenek állatokon tesztelve.
Sokan azonban nincsenek teljesen tisztában a jelenleg érvényben lévő szabályozásokkal, így jobbnak láttuk, ha egy cikk erejéig erre is kitérünk.

Cruelty-free, azaz állatkísérlet-mentes

Az állatkísérletektől mentes termékeken gyakran olvasható az angol cruelty-free felirat, ami magyarul szó szerint  “kegyetlenségmentest” jelent.
A kozmetikumok állatokon való tesztelése manapság ugyanis már nem csak kegyetlen, hanem elavult módszernek is bizonyul, hiszen számos egyéb mód létezik arra, hogy egy-egy összetevő vagy késztermék biztonságosságáról megbizonyosodjunk.
A világ számos országában (gyakorlatilag a többségükben) sajnos ez azonban még mindig bevett szokás – kivéve az Európai Unió tagállamaiban (ahogy arról nemsokára még bővebben beszélni fogunk).
A cruelty-free termékek egyetlen összetevője sincsen állatokon tesztelve, az elkészítési folyamat egyetlen fázisában sem. Ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy állatkísérlet-mentes terméket vásárolunk, keressük a termék csomagolásán az ezt jelző logót, ami minden esetben egy nyuszit ábrázol. A teljes bizonyosságért vásárlás előtt érdemes annak is utánanézni, hogy pontosan melyek a minősített cruelty-free logók.

Miért szükségtelen az állatokon történő tesztelés?
Évente akár több száz millió állatot tesznek ki elképesztően kegyetlen bánásmódnak hadipari, orvosi vagy kozmetikai tesztelés keretein belül, melyre a legtöbb esetben nem is lenne szükség. Amellett, hogy olcsóbb és hatékonyabb teszt módszerek is léteznek, az állatokon végzett kísérletek eredményei még csak nem is pontosak.
Egy kutya vagy egy nyúl genetikailag nyilvánvalóan különbözik az emberektől, így a sejtjeik másképp reagálnak a külső hatásokra. Ebből tehát az következik, hogy egy kutya reakciójából egy bizonyos vegyszerre nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy egy ember is hasonlóan reagálna.
De akkor a nagyvállalatok miért nem térnek át a cruelty-free módszerekre?
A válasz egyszerű: anyagi okokból.
Mivel sok országban még mindig kötelező az állatokon való tesztelés egy-egy termék forgalomba hozatala előtt, az állatkísérletek elvégzése nélkül hatalmas piactól esnének el, és a tesztelő laboratóriumok bezárása szintén anyagi kárral járna.

Mi történik a tesztelés alatt?

A kísérletekben leggyakrabban egerek, patkányok, kutyák,macskák,nyulak és majmokvesznek részt. Az állatok szemébe vagybőrére maró anyagokat cseppentenek, rákkeltő anyagokat etetnekvelük, erős sugárzásnak teszik ki őket,mindezt érzéstelenítés nélkül,és ez még csak ajéghegy csúcsa.
A kísérletek során az állatok egészsége egy egész életre szólóan súlyosan károsul, és sok állatsajnos még azelőtt el is pusztul, hogy a kísérlet véget ért volna. Azilyen mértékű kegyetlenkedésremég egy új gyógyszer előállítása sem jogosít fel minket,nem hogy egy sokmilliomodik rúzs előállítása…
Az empátia hiányára utal, hogy még a 21. században is képesekegyesekazt feltételezni, hogyezek az állatok nem éreznek ugyanúgy fájdalmat és félelmet, mint ahogyan egy emberérezne hasonló körülmények között.
Az EU-ban tilos állatokon tesztelni!

Magyarországon, mint az EU tagállamok mindegyikében, törvény tiltja az állatokon tesztelttermékek forgalomba hozatalát vagy importálását. Egészen pontosan 2009 óta tiltja törvény az Európai Unióban gyártott kozmetikaikésztermékek és összetevők állatokonvaló tesztelését.
Ennek a szabályozásnak a kiegészítéseként tekinthetünk a 2013-ban kiadott törvényre,miszerint az állatkísérletek minden formája tilos, nem csak az EU határain belül gyártotttermékekre vonatkozóan, hanem az EU-n kívülről behozott termékekre vonatkozóan is. Így tehát az EU-ban semmilyen állatokon tesztelt készítmény nem árusítható.
A nagyobb cégeknek ezáltal, ha jelen akarnak lenni az EU piacán, alkalmazkodniuk kell ehheza szabályozáshoz, ám sajnos ez nem jelenti azt, hogy azUnión kívülugyanaz a cég nevégezne állatkísérleteket.
Bár ezeket a termékeket nem tudják behozni az EU-ba, sok más ország, mint például Kína,egyenesen megköveteli az állatokon való tesztelést, mielőtt egy termék az üzletek polcairakerülne.
Kínával kapcsolatbanbiztató jel, hogy 2021-től azottgyártott, vagy külföldről importáltáltalános kozmetikai termékeket nem lesz kötelező állatokon tesztelni a forgalombahozataluk előtt

Mit jelent, ha egy termék vegán?

Ha már az etikus kozmetikai termékekről van szó, akkor nem árt, ha a vegán termékekről isbeszélünk egy kicsit.
A vegán kozmetikumok nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt, mint amilyenpéldául a méhviasz, a propolisz, a lanolin, a tej, vagy a tojás. Aki életmódszerűen vegán, általában nem csak a táplálkozásában, hanem akozmetikumaiban és a ruházkodásában is igyekszik elkerülni az állati eredetű anyagokat.
A szépségápolási szerek INCI listáján, amely az összetevőket tartalmazza, egészen könnyenellenőrizni tudjuk, hogy egy termék vegán-e. Attól még azonban, hogy egy termék vegán, nem feltétlenül állatkísérlet-mentes, ugyanismég vegán termékeket is tesztelhetnek állatokon.
A cruelty-free kozmetikumokhoz hasonlóan a vegán termékeket is egy csomagolásonszereplő, zöld V betűt ábrázolólogó különbözteti meg a többi terméktől.
Ha teljesen etikus fogyasztók szeretnénk lenni, keressük azokat a termékeket, amelyekenmindkét matrica megtalálható!

A mi termékeinkkel biztosra mehetsz!
Az általunk forgalmazott termékek természetesen 100%-ig állatkísérlet mentesek éstöbbségükben vegánok is.
LÁTOGASS EL A WEBSHOPUNKRA, és válogass a jobbnál jobbtermészetes eredetű összetevők között, hogy Te magad készíthesd el a kozmetikumaidat éstisztítószereidet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..