Mi az a probiotikum és mi haszna van egy kozmetikumban?

A bőrön, csakúgy, mint az emésztő rendszerünkben, megtalálható egy nagyon szigorú keretek közt kialakult és működő, szaporodó mikrobiom, ill. rezidens mikroflóra (baktériumok és gombák közössége).

baktériumokról tudjuk, hogy nagyon fontosak a bőr egészsége, védekezése szempontjából, ugyanis…

     …meggátolják idegen kórokozók megtelepedését

     …antimikrobális peptideket termelnek

     …szerepet játszanak a megfelelő savas pH (savköpeny) kialakításában

     …szerepük van az immunrendszer egyensúlyának fenntartásában

     …csillapítják az allergiás tüneteket

     …segítenek egyéb hatások (UV sugárzás, környezeti ártalmak) elleni védekezésben.

Mindenki mikrobiomja egyéni, és különböző hatásokra, úgymint a fokozott faggyútermelés, a bőr kiszáradása, hámképzési rendellenességek, gyulladás, fokozott UV ártalom, stressz, légszennyezés, antibiotikum kúra, illetve mint az öregedés, megváltozhat.

Ennek következménye a fizikai védőréteg gyengülése.

Az is előfordulhat, hogy a megborult egyensúly miatt valamely gomba vagy baktérium felszaporodik, „ellenünk” fordul, és bőrbetegségek kialakulását okozhatja, mint pl. az akne, dermatitis. A bőrünkön élő baktériumok természetesen más típusúak, mint amelyek a tápcsatornában élnek, hiszen más funkciót is töltenek be.

A probiotikum olyan baktériumkultúra, amely jótékony hatással van szervezetünkre.

A kozmetikumokban természetesen nem élő baktérium kultúrák vannak: itt a Lactobacillusok fermentációs származékait alkalmazzák.

Az elvégzett kutatások és az eddigi tapasztalatok alapján, ezek képesek támogatni a bőr védelmi funkcióit, fokozzák a védekező képességét a környezeti hatások ellen, csillapítják a gyulladásos tüneteket, megakadályozzák a korai öregedést, valamint támogatják a további (hidratáló, regeneráló) összetevők hatását.

Ilyen probiotikus hatóanyag például a PrC, ami tökéletes hozzávalója lehet egy ránctalanító krémnek de akár egy bőrápoló krémben is érezhetjük hatását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..