Illóolajok alkalmazási és adagolási útmutatója

ILLÓOLAJOK ALKALMAZÁSI ÉS ADAGOLÁSI ÚTMUTATÓJA

Használati módok

Az esszenciális olajokat már évszázadok óta alkalmazzák mind a fizikai jólét és az érzelmi állapot kiegyensúlyozása érdekében.

Minden egyes illóolaj sajátos tulajdonságokkal rendelkezik, így önállóan is hatásosan használhatók, ám komplex keverékek formájában áthatóbb hatás érhető el. A kereskedelemben kaphatóak illóolaj keverékek is, ám tudásunk és tapasztaltságunk tükrében mi magunk is készíthetünk illóolaj keverékeket. Felhasználásuk aromatikusan (belélegezve) vagy külsőleg (bőrön át) történik.

Aromatikus felhasználás

Ez a felhasználás az illóolaj belégzését jelenti. Történhet párologtatással, diffúzor segítségével, de nemes egyszerűséggel egyenesen az üvegcséből is. Cseppenthetünk a tenyerünkbe, amit masszírozzunk be, majd lélegezzük be a felszabaduló illatokat. Cseppenthetünk a párnára lefekvés előtt, hogy nyugodtabb alvást biztosítsunk. Az aromatikus felhasználás során az illóolaj légneművé válik és ilyen formában, belégzéssel könnyen bekerül a szervezetbe. Ez a folyamat nem befolyásolja az egyes olajok hatásosságát.

Külsőleges felhasználás

Ez a felhasználás az illóolaj közvetlenül a bőrön történő, helyi alkalmazását jelenti. Bőrünk a test legnagyobb kiterjedésű “szerve”. Védelmez, szabályozza a testhőmérsékletet és érzékeli a minket érő külső hatásokat.

A 100% tisztaságú, hígítatlan illóolajok, éppen töménységük miatt, bőrirritációt is kiválthatnak. Annak érdekében, hogy az illóolajok minden előnyét élvezhessük, anélkül, hogy bőrérzékenységet vagy irritációt okoznának, a következő biztonsági intézkedeseket vegyük figyelembe:

  • Használat előt végezzünk bőrtesztet egy kis felületen, hogy lássuk kivált-e az illóolaj bármilyen érzékenységet vagy irritációt.
  • Érzékeny bőr esetében, minden illóolajat higítsunk használat előtt.
  • Egyes illóolajokat minden bőrtípus esetén higítani kell.
  • Gyermekeknél történő használat előtt, minden illóolajat higítani szükséges.

Mit kell tudni az esszenciális olajok higításáról?

Azt gondolhatjuk, hogy a higítás csökkenti a hatásosságot, azonban az illóolaj egyáltalán nem veszít hatóanyagaiból a higítás során. A hordozó olaj viszont segít az említett hatóanyagok bőrbe történő beszívódásában, valamint lassítja az illóolaj párolgási sebességét és védi az érzékeny bőrt. Így azt is elmondhatjuk, hogy higítással hatásosabbá tehetők az esszenciális olajok.

Az illóolajok higítására használjunk minőségi növényi olajat. Ilyen például a Frakcionált kókuszolaj, mely nem változtatja meg az esszenciális olaj eredeti illatát.

Higítási arányok külsőleges felhasználás esetében

Miért érdemes illóolajat használni egyes testrészeken?

A halánték, tarkó, nyak és a fül mögötti területeken alkalmazva az esszenciális olajok segítenek a feszültség és stressz oldásában és érvényesül nyugtató hatásuk. Fejfájás csillapítására is az ezen a területeken történő alkalmazás a leghatásosabb.

A mellkason történő alkalmazás egyszerre külsőleges és aromatikus felhasználás is. Az illóolaj beszívódik a bőrön keresztül, ám párolgása miatt be is lélegezzük. Ez az alkalmazási terület alkalmas a légzés könnyítésére és a légutak tisztítására is. A párolgás miatt az egyes illóolajok hangulatjavító és élénkítő hatását is élvezhetjük.

Az emésztőszervek tájékán használva, a hasi területre bemaszírozva az illóolajok segítséget nyújtanak az emésztés támogatásában, enyhíthetik az alkalmi emésztési zavarokat és támogatja a szervek egészséges működését.

Az illóolajok hatóanyagai a bőrön keresztül szívódnak fel, jutnak be a szervezetbe majd fejtik ki jótékony hatásaikat. A talp ideális terület az esszenciális olajok kipróbálására és gyermekeknél történő alkalmazására, hiszen a talp vastag bőrfelülete miatt kisebb az esély a bőrirritációra, azonban a hatónyagokat ugyanúgy felszívódnak.

 

Egyes illóolajok helyi alkalmazásáról úgy tartják fájdalomcsillapító hatásúak. Ezen olajokat a fájdalom helyén masszírozzuk a bőrbe a leghatásosabb alkalmazás érdekében. Arra figyeljünk, hogy ne kerüljön szembe, szájba, belső fülbe és mindenképp kerüljük el az érzékeny testfelületeket!

 

Adagolás

Használat módja Felnőtteknél
Csepp/használat Csepp/24h
Aromatikus
Külsőleg 3-6 12-36
Használat módja Gyermekeknél (10 év felett)
Csepp/használat Csepp/24h
Aromatikus
Külsőleg 1-2 3-12

 

Világszerte számos országban elterjedt szokás az illóolajok belsőleges használata, ám Magyarország még nem állt be ebbe a sorba, így annak ellenére, hogy számos jótékony hatást tulajdonítanak az illóolajok belsőleges használatának, mi elsősorban külsőleges felhasználásukat javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..