Borotva szappan

A férfiak bőre a rendszeres borotválkozástól sérülékenyebbé válik. A speciálisan férfiaknak kifejlesztett kenceficék nyugtatják a borotválkozás során irritált bőrt. Drasztikus igénybevétel – borotva, durva arctisztítás – közben a durva szappanoktól és lúgos borotvahaboktól begyulladhat és kiszáradhat a bőr. Ez megelőzhető természetes, saját készítésű borotva szappan használatával.
A borotva szappan hozzávalói:
Ez egy hideg eljárásos szappanrecept, 4 hét után isteni borotva szappan lesz belőle.
Szükséged lesz 2 rozsdamentes edényre. Az olajakat és a kakaóvajat töltsd az egyik edénybe és lassan kezd el melegíteni, 40 C fokig.
Mérj ki egy másik még üresen álló edénybe a szappankészítéshez szükséges 210 gramm hideg vizet. A hideg vízbe szórd óvatosan a kimért 74 gramm nátrium-hidroxidot. Használhatsz pikkelyt vagy gyöngyöt a mennyiség azonos.
FONTOS: A lúgoldás jól szellőző, gyerekektől és háziállatoktól mentes helyiségben végezd és fokozottan ügyelj rá, hogy a kémiai folyamat során keletkező gőzt ne lélegezd be, a keletkező gőz a helyiségből könnyedén el tudjon távozni. Ha teheted, nyiss ablakot, és bekapcsolhatod az elszívót is. A hideg vízbe szórt nátrium-hidroxid, a kémiai reakció során felmelegíti a vizet, aminek a hőmérséklete megközelíti a 100 C fokot. Ennél a résznél kell nagyon vigyáznod és figyelmesnek lened.
A lúgoldatot óvatosan kevergesd a műanyag, vagy rozsdamentes keverővel, hogy teljes mértékben feloldódjon. Az elkészített lúgoldatot vízfürdőben hűtsd vissza 40 C fokra, majd add hozzá a nátrium-laktátot.

Borotva szappan

Lényeges, hogy a lúg és a zsiradék közel azonos hőmérsékletű legyen. Ha sikeresen összehoztad a hőmérsékleteket, öntsd a lúgoldatot a zsiradékhoz. Minden esetben a lúgot öntsd a zsiradékhoz. Keverd össze műanyag, vagy rozsdamentes kanállal, majd botmixerrel. Vigyázz, hogy ne csapd össze magad. Hasznos segítség a védőszemüveg. Javasoljuk, hogy használj védőszemüveget és fokozott óvatossággal végezd a keverést. A keverést egészen addig folytasd, amíg pudingos állagú nem lesz a szappan massza.
Utolsó lépésként belekerül a bentonit por és az illat, majd öntsd a megfelelő formába.
Használatához szükség lesz egy pamacsra. A pamacsot vízbe, majd a szappanos tégelybe mártva, jól felhabosítható. És már mehet is a pamacsolás. A párom imádja! Most már vissza sem cserélné a régi géljére. Nem mellesleg ez a tetemes mennyiségű borotvaszappan 1 évig biztos elég lesz neki, pedig heti 3 x borotválkozik.
Ha a tarsolyodban van egy remek kence, krém, szappan, tisztítószer recept, küld el emailben. Készíts a munkafolyamatról és az elkészült műről képet, írd le az elkészítés menetét. Egy 10%-os kuponkód üti a markod, amit a következő vásárlásodnál be is válthatsz!

Mentés

Mentés

Mentés

2 Replies to “Borotva szappan”

  1. Bocsánat a kérdésért, nem lehetséges, hogy az egyik összetevőnél lemaradt egy százas .A szappankalkulátor ehhez a mennyiséghez csak 72g NaOH ot ír. Leellenőriznétek még egyszer a mennyiségeket?
    Köszönettel:Némethné Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..