Tisztítószer netán étel?

Előfordul, hogy a legjobbnak tartott eszközünk sem válik be egy makacs folt, felületi sérülés ellen. Vannak azonban természetes módszerek is, mégpedig ételek, amelyekkel megpróbálkozhatunk! Manapság egyre inkább elterjedt, hogy aki teheti, természetes és egyszerű  módszert választ a takarításhoz. Vagyis a természetes tisztítószer a nyerő.

Igen sok olyan élelmiszerünk van, amelyeket nap mint nap fogyasztunk, de még nem jutott eszünkbe takarítani vele. Pedig kiválóan lesúrolja, ragyogóvá teszi a kérdéses felületet.

Lássuk azokat a természetes tisztítószereket, amely valójában élelmiszerek!

1. dió: a héjától megszabadított dió természetes olajai tökéletesek ahhoz, hogy a karcolásokat semlegesítsék a fa felületen. Dörzsöljük meg a dió húsával átlós irányban a javítani kívánt részt!

Természetes tisztítás - dió
Természetes tisztítás – dió

2. száraz kenyér: legközelebb, ha ránk marad a száraz kenyér, ne gondolkodjunk rögtön a kidobásában. Természetes tisztítószer: a száraz kenyérszeletek kiválóak törött üveg felvételéhez, valamint a kávédarálók megtisztogatásához, mivel magukba szívják a szagokat és a maradékot.

3. só: rozsda csúfítja el fémes tárgyainkat otthon? Fogjunk egy kis sót, adjunk hozzá citromlevet és készítsünk pasztát a kettőből – ezzel visszaállíthatjuk kedvenc tárgyaink ragyogását, eltávolítva a rozsdafoltot.

4. kukoricakeményítő: titkos fegyver a szőnyegfoltokkal szemben! Csupán rá kell szórnunk a foltra, állni hagyni rajta egy órán át és porszívóval felszívni.

5. kávézacc: a kávénak mindig csalogató az illata, igaz? Kevesen tudják viszont, hogy a zacc természetes tisztítószerként is működik, biztosítja a szemeteskuka vagy akár a hűtőszekrény kellemes szagát. Még a tűzhely takarítására is alkalmas, sőt, a karcos bútorok és padlók bedörzsölését is érdemes vele megpróbálni!

Természetes tisztítás - kávézacc
Természetes tisztítás – kávézacc

6. ketchup: a ketchup kiválóan alkalmas az elszíneződött ezüst- és réztárgyak tisztítására. Ha például ékszerekről vagy egyéb, kis méretű holmikról van szó, öntsünk ketchupöt egy tálba, majd tegyünk bele 5–10 percre a tárgyat úgy, hogy teljesen ellepje. Miután kivettük őket, törölgessük át nedves ruhával, végül pedig mossuk le meleg vízzel! Evőeszközök, edények tisztításához öntsünk ketchupöt egy rongyra, és dörzsöljük át vele a felületeket, majd pedig meleg vízzel mossuk le.

7. uborka: a legtöbben salátaként, savanyúságként fogyasztják, de ennél többet is rábízhatunk az uborkára. A falakról remekül el lehet távolítani vele a foltokat, a rozsdamentes acélt fényesíti, sőt a lábbelit is.

8. rizs: nyers rizs segítségével – üvegmosó kefe hiányában is – könnyedén tisztíthatók a keskeny szájú üvegek és vázák. A tisztítani kívánt darabot töltsük fel nagyjából az egyharmadáig meleg vízzel és öntsd bele egy evőkanár rizst! Ezután zárjuk be szorosan a tetejét és rázogassuk határozottan, míg a belsejében lerakódott szennyeződések le nem oldódnak!

Természetes tisztítás - rizs
Természetes tisztítás – rizs

9. banán: ez a káliumban gazdag gyümölcs nem csupán vitaminszükségletünket elégíti ki – miután megettük, a héját pürésítsük, adjunk hozzá vizet és a kettőből kevert pasztát remekül alkalmazhatjuk az ezüst tisztítására!

10. tea: a kerti szerszámok teával tisztíthatóak. Főzzünk egy kondér erős fekete teát, várjuk meg, míg kihűl, majd öntsük egy vödörbe és ebbe áztassuk be néhány órára a kerti szerszámokat! Az eszközöket ezután töröljük szárazra egy rossz törölközővel! Ajánlatos ehhez gumikesztyűt viselni, mivel a fekete tea elszínezheti a kezet.

11. citrom: valamennyi természetes tisztítószer közül a citrom a legsokoldalúbb! Számos dolgot meg lehet vele oldani, kezdve a rozsdamentes acél fényesítésétől a fehérítő hatás fokozásán át (mosásnál) a szemetes szagtalanításáig!

12. növényi olajok: növényi olajból és sóból készített keverékkel eltávolítható a fémedényekből a beszáradt, odaégett szennyeződések. Ha a bőrünk festékes maradt, és épp nincs otthon hígító, növényi olajjal átitatott ronggyal dörzsöljük a festékes bőrfelületet, majd pedig alaposan mossuk le szappannal! A nádbútorok kirepedezését is megakadályozhatjuk, ha rendszeresen áttöröljük őket olíva- vagy napraforgóolajjal átitatott ruhával.

Használjuk az élelmiszereket, mielőtt eldobjuk a belőlük megmaradt részeket…!

Forrás: Napidoktor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..