Gyertyaöntés házilag

Régebben főként az ünnepek tartozékai voltak a különböző nagyságú és formájú gyertyák, és a gyertyaöntés, manapság azonban reneszánszukat élik: szinte minden alkalomra elővesszük őket, legyen szó romantikázásról, baráti társalgásról, vagy relaxálásról.

Hogy miért olyan divatosak ma a gyertyák?

Jó érzés a kinti, rohanó világból elbújni otthon a kedvenc sarkunkba, meggyújtani egy illatos gyertyát és kicsit elmélkedni a nap eseményein. A gyertyafény meghitt hangulatot teremt, megnyugtat és segít ellazulni.

Egy randi, egy baráti beszélgetés sokkal emlékezetesebb maradhat a gyertyafényes asztalnál, arról nem is beszélve, hogy romantikus hangulatba hoz; nem véletlenül tesz elénk az a pincér egy imbolygó lángú gyertyát.

Ez a hasznos, viaszból és faggyúból készült eszköz már egy évezrede az ember elmaradhatatlan társa. A régi időkben elképzelhetetlen volt az élet nélküle sötétedés után. Az ókorban még olajmécsek világítottak esténként, a ma használatos gyertya az ókeresztény világ találmánya.

Gyertya
Gyertya – illusztráció – web

A középkorban nem csak szappant főztek az asszonyok, a zsiradékból gyertyát is készítettek. A gyertyakészítés alkalmait pedig népi mulatságok, nemzedékeken átívelő népszokások követték: például, a “gyertyatánc”, vagy “menyasszonyfektető”, melynek lényege, hogy a menyasszonytánc vége felé a vendégek kezében lévő égő gyertyákat a vőlegény elfújja, és a sötétben kilopja a párját a mulatozók közül.

Jóval később terjedt el a gyertyaöntés, mint piacosabb technológia. A mai ipar- és népművészek hasonló módon készítik szemet gyönyörködtető formájú és színű díszgyertyáikat, az olcsóbb gyertyák alapanyaga azonban már nem méhviasz vagy faggyú, hanem paraffin vagy sztearin.

Gyertyát otthon is készíthetünk!

Napjainkban a gyertya az egyik legdivatosabb ajándék is, amellyel többnyire telibe találunk, hiszen sokan örülnek neki, ráadásul a gyertyaöntés házilag is elkészíthető. A hozzávalókat kreatív boltban érdemes megvenni. Lehet kapni téglalap, kúp és henger alakú formákat, de van változatos formákkal teli műanyag szett is.

A szójaviasz nagyon népszerű, könnyen használható, szójababból készül és egyszerűen tisztítható. Teljesen természetes, ezért is lelkesednek érte sokan.

A méhviasz érdekes, de csökkenti a választási lehetőségeinket. Természetes anyag, légtisztító hatással, ám a gyertyát nem tudjuk színezni, illatossá tenni – különleges kreáció sem készíthető belőle, mert nem olvad annyira.

A gyertyaöntés hozzávalói:

A gyertyához szükséges alapanyagokat beszerezhetitek webáruházunkból.

490 ft – 100 gramm szójaviasz
820 ft – 100 gramm méhviasz
100 ft – 10 m kanóc
420 ft – 10 ml gyertyaillat
2015. 12. 01.

A formába vágjuk a kanócot, akkorát, hogy legfeljebb 2 cm-rel lógjon túl a formán! A forma alján levő lyukat tömjük ki gyurmával! A nagyobbik lábosba víz kerül, a másikba a viasz, amelyet lassú tűzön folyékonyra olvasztunk.

Öntsük a felolvadt viaszt a formába, de várjuk meg, hogy kissé hűljön, mert a forma deformálódhat!  Nagyjából fél napot hagyjuk szikkadni, utána magától kicsúszik a formából. Illatcseppeket is tehetünk a felolvasztott viaszba! Valószínűleg szükség lesz néhány „próbakörre” a különféle viaszokkal, hogy lássuk, mennyi illatos olaj kell hozzá, hogy a gyertya tökéletes legyen.

Gyertyaöntés
Gyertyaöntés – illusztráció – web

Bár a gyertya nagyon hangulatos kiegészítője lehet otthonunknak, arra mindig ügyeljünk, hogy ne tartsuk gyúlékony, könnyen lángra kapó dolgok szomszédságában! Ha gyertyát gyújtunk, időnként szellőztessünk is, és persze ne hagyjuk a lángot őrizetlenül!

Ha a tarsolyodban van egy remek kence, krém, szappan, tisztítószer recept, küld el emailben. Készíts a munkafolyamatról és az elkészült műről képet, írd le az elkészítés menetét. Egy 10%-os kuponkód üti a markod, amit a következő vásárlásodnál be is válthatsz!

Forrás: Napidoktor.hu

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..