Narancsos kecsketejes szappan

Az otthoni szappankészítés nagy előnye, hogy biztosak lehetünk benne, hogy semmi olyan adalékanyag nem kerül bele, amit nem szeretnénk.

Nem veszélytelen azonban a lúggal való munka! Sajnos sok internetes forrás mutatja be úgy a szappankészítést, hogy összekeverjük ezt meg azt, hozzáöntjük amazt és már kész is. A védőfelszerelésre alig térnek ki valahol.

Pedig a lúg egy erősen maró anyag, súlyos bőrirritációt, szembe kerülve akár vakságot is okozhat. Éppen ezért a legfontosabb a védőruházat beszerzése. Nem szkafanderre gondolunk, de egy műanyag védőszemüveg és gumikesztyű, kötény, valamint a bőrt takaró ruházat mindenképpen szükséges. Ne használjunk alumínium és fa eszközöket! Legjobb a műanyag edény és keverő.

Mi most egy hideg eljárással készült kecsketejes-narancsos szappan öntését mutatjuk be. Szeretnénk ezzel megmutatni, hogy az otthoni szappankészítés nem boszorkányság, de igényel némi alapismeretet.

Hozzávalók a narancsos kecsketejes szappanhoz:

A narancsos kecsketejes szappanhoz szükséges alapanyagokat beszerezhetitek webáruházunkból.

1390 ft – 1000 gramm olívaolaj
1090 ft – 1000 gramm pálmaolaj
1190 ft – 1000 gramm kókuszolaj
990 ft – 900 gramm nátrium-hidroxid
650 ft – 10 ml narancs illóolaj
2015. 11. 01.

Azért fontos a fagyasztás a kecsketejnél és a narancslénél, mert a lúg “megégeti” őket, bebarnulnak, kellemetlen szaguk lesz. Kerülhet bele egy evőkanálnyi szárított, apróra reszelt narancshéj, ettől dörzsis szappanunk lesz, amely akár a narancsbőrre, akár arcradírozáshoz is tökéletes.

Első lépésként vízgőz felett felmelegítjük az olajokat. Az ideális hőmérséklet kb. 40 fok. Ha nincs folyadék hőmérőnk, ez kézmelegnek megfelelő hőmérséklet. Stabil műanyag edénybe öntjük a langyos olajat, s érdemes ekkor hozzáadni az illóolajat. Ha eddig nem tettük, most mindenképpen vegyük fel a védőfelszerelést! A fagyasztott folyadékokat egy magas falú üveg (jénai) edénybe vagy pár száz forintért megvásárolható lúgoldó flakonba tesszük és apránként hozzáadjuk a lúgot, miközben folyamatosan kevergetjük.

Több helyen olvasható, hogy csavaros edényben oldjuk a lúgot rázogatással. Nos, biztonságosabb a keverés, hiszen a lezárt fedelű edényben könnyen túlnyomás alakulhat ki. Befőttes üveg sem megfelelő! Sajnos ezt is nagyon sok helyen ajánlják, de nem! Veszélyes!

Legjobb, ha a mosogatótálcába hideg vizet engedünk, ezzel folyamatosan hűtjük a lúgos oldatot, hiszen a lúg még a jeget is hamar felforrósítja (akár jégakkut is tehetünk bele). Fontos, hogy mindig a folyadékhoz adjuk a lúgot és nem fordítva! Amikor felolvadt a fagyasztott tej és narancslé még érdemes kevergetni, mert a lúg később oldódik. A lúgoldat kb 35 fokos legyen.

Nagyon fontos, hogy a lúgoldat ne érintkezzen a bőrrel. Ha mégis megtörténik, azonnal hideg vizes lemosást kell alkalmazni, valamint hatásos a 100 % tisztaságú levendula illóolajjal bekenni.

Narancsos kecsketejes szappan
Narancsos kecsketejes szappan – D. Szabó Anita

Ha feloldódott a lúg, műanyag szűrőn keresztül hozzáadjuk az olajokhoz (így ha mégis feloldatlan lúg maradna az üvegben, akkor az nem kerül a zsírokhoz), majd botmixerrel néhány másodpercig keverjük. Tényleg csak addig, amíg összekeverednek és nagyon híg puding állagú nem lesz. A kész massza gyorsan szilárdul, ha túl sokáig keverjük, nem tudjuk szépen szilikonformákba önteni. Ha szárított narancshéjat is tennénk bele, azt most kell belekeverni.

A masszát színezhetjük is. Színezhető pici ételfestékkel, ebben az esetben azonban készüljünk fel arra, hogy a szappanunk kicsit engedni fogja a színét. Narancs színt őrölt pirospaprika hozzáadásával, béta-karotinnal is elérhetünk.

A szappanok attól lettek ilyen “foltosak”, hogy a masszát kétfelé vettük. Az egyiket natúran hagytuk, a másik felét színeztük. Egyszerre öntöttük a két színű masszát, majd hurkapálcikával picit összefolyattuk őket.

Ezután a szilikonformákra tegyünk egy vastag kartonlapot és takargassuk be egy vastag pléddel, s tegyük meleg helyre (fűtött szoba) s hagyjuk is ott két napig. A két nap izgatott várakozás után fél órára tegyük fagyasztóba, majd kivéve pár perc  után szépen kiszedhetjük a formákból a szappanokat. (Azért érdemes fagyasztóba tenni, mert akkor jön ki szépen a formából)

A kész szappanokat pár napig ne rakjuk még dobozba, hagyjuk száradni. Néhány nap után tegyük jól szellőző dobozba (kiváló a pizzásdoboz) és várjunk türelemmel hat teljes hétig. Ezalatt az idő alatt a lúg elreagál a zsírokkal (tulajdonképpen eltűnik), és innentől kezdve használhatjuk a szappanokat. Minél tovább áll, annál keményebb lesz, annál tovább tart használatkor.

A narancsos kecsketejes szappan receptjét beküldte: D. Szabó Anita. Köszönjük!

Ha a tarsolyodban van egy remek kence, krém, szappan, tisztítószer recept, küld el emailben. Készíts a munkafolyamatról és az elkészült műről képet, írd le az elkészítés menetét. Egy 10%-os kuponkód üti a markod, amit a következő vásárlásodnál be is válthatsz!

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..