Kozmetikumkészítés közelebbről

Kozmetikumkészítés közelebbről

Nem olyan régen volt már egy cikkünk, ami betekintést engedett a kozmetikumkészítés világába, most beleáshatod magad mélyebben a dolgokba. Ha eddig csak kacérkodtál a gondolattal, hogy magadnak készítsd a krémeidet, esetleg már elolvastál pár receptet, de nem értetted mi az a sok A és B vagy éppen O/V vagy V/O, most segítünk rendbe tenni a dolgokat!

Először is tisztázzunk egy alapfogalmat: emulzió

Emulziónak nevezzük két nem elegyíthető folyadék, pl.: víz és olaj finom keverékét. Mivel az olaj és a víz taszítja egymást, az elegyítéshez szükség van emulgeátorra. Az emulgeátor gondoskodik arról, hogy az egyik folyadék cseppé alakuljon, míg a másik körülveszi. Így jön létre stabil keverék. Kialakul egy belső – cseppekből álló – és egy külső – folytonos – fázis.

A kozmetikumkészítés fázisai

Ha közelebbről megnézed a krémek címkéjét, az első összetevő az AQUA lesz. Nem véletlenül, hiszen a legtöbb krémnek ez az alapja.

Vízfázis:

Ide tartozik a víz, desztillált víz, virágvíz, tea, az ezekhez tartozó nedvességmegkötő anyagok, pl.: glicerin, gélképzők, pl.: xantan gum, solagum ax, egyes emulgeátorok.

Zsírfázis:

Ide tartozik az olaj, zsír, vaj, a zsírban oldódó konzisztencianövelők és a legtöbb emulgeátor.

Hatóanyagfázis:

Ide tartozik minden, ami hőérzékeny; kivonatok, vitaminok, hatóanyagok, tartósítószerek, illó– és illatanyagok, sűrítők, gélképzők. Ez a fázis adja a kozmetikum végső illatát, állagát, eltarthatóságát.

Az egyes fázisokat az ABC nagybetűivel szokás jelölni.

Az emulziónak két alaptípusa van.

Olaj a vízben emulzió: O/V: Az olaj van csepp alakban és a víz veszi körül. Ez nagy víztartalmú emulzió típus, könnyen lemosható. Ilyen pl.: a testápoló tej, mosakodó krémek, hidratáló formulák.

Víz az olajban emulzió: A víz van csepp lakban és az olaj veszi körül. Az ilyen emulzió inkább zsíros, nehezebb, testesebb krémet ad. Ilyen pl.: téli tápláló kézkrém, sarokápoló balzsam.

Sok tényezőn múlik, hogy egy emulziósikerül-e vagy sem, azaz szétválnak az összetevők vagy nem. Ezért érdemes figyelni a feldolgozási hőmérsékletre. Arany szabály, hogy mindkét fázisnak egyforma hőmérsékletűnek kell lennie. A másik fontos pedig a keverés. Nagy sebességen érdemes keverni, hogy a víz- és zsírfázis kellőképpen elegyedhessen.

 

Ha hasznosnak találtad ezt az olvasmányt, jelezd nekünk! Szívesen olvasnál még ilyen témáról vagy inkább más érdekel? Írd meg nekünk!

 

 

 

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..