soapisbeautiful.com

Kézműves-e a kézműves termék?

Egyedi, kézzel készített és minőségi – így jellemezzük általában a kézműves termékeket. De vajon mennyire vesztette el mára eredeti jelentését és értelmét ez a kifejezés?

Végérvényesen kijelenthetjük, hogy aranykorát éli Magyarországon az egyedi, tervezők által, kézzel készített termékek népszerűsége. A kézművesség védjegye alatt olyan egyedi árucikkek készülnek – gasztronómiai termék, ruházati vagy kiegészítő cikk éppúgy, mint sokféle használati tárgy –, melyek előállítása kétkezi fáradságos munkát követel. Jellegéből adódóan nem készülhet két teljesen azonos darab.

A kézműves címke nem garancia a minőségre

“Megnövekedett az igény a vásárokon kapható egyedi cikkekre” – mondta a hirado.hu-nak Vajda Márton. A Gozsdu udvarbeli élménypiac, a Gouba ügyvezető igazgatója szerint a kézművesség gyűjtőfogalom, amibe sok minden belefér. Nem attól válik valami kézműves termékké, hogy otthon, kisüzemben állítják elő. Az igazi kézművesek mindegyikének megvan a védjegye, uralkodóak a stílusára jellemző egyedi vonások. Egy kis „vizsgálattal” meg lehet állapítani, melyik darab kézműves munka és melyik bóvli – véli a szakember.

Vári Zsófia, a WAMP ügyvezetője szerint is kifejezett igény és érdeklődés áll a kézműves piac elterjedése mögött, itthon azonban más a fizetőképes kereslet, mint a nyugati országokban. Ennek ellenére ma már a magyar vásárlók maguk is kiszűrik a nem jól sikerült árut, vagy a nem kézműves terméket. A felhasználók nézik az alapanyagokat, a minőséget és azt is, hogy a mindennapi használatra szánt cikkeknek milyen tartósak lehetnek – mondta.

A kézzel gyártott termékek előállítása messze van a tömeggyártástól, nem a teljesítménykényszer hatása alatt készülnek. Természetszerűleg drágább termékek, melyek kis szériás gyártásában az alapanyag is meghatározó.

“A minőség főként az alapanyagon és a ráfordított időn múlik, valamint nagyon fontos, hogy egyedi darab készüljön” – mondta Vajda Márton. Szerinte lehet rossz alapanyagból elkapkodott, tömegcikkeket gyártani, és lehet jó anyagból, figyelmesen, valóban egyedi munkákat készíteni. Az árban is megjelenik a különbség, a minőségi kézműves munkákat jóval magasabb áron kínálják az árusok – tette hozzá.

kézműves
Kézműves szappan – illusztráció – anderra.co.uk

Szappanok, testápolók, parfümök

“A magyar tervezők és designerek által fémjelzett budapesti piacon elsősorban a ruhákat, az ékszereket és a kézműves gasztronómiai termékeket keresik a vásárlók” – mondta Vári Zsófia. Hasonló a kereslet az inkább élménypiacként aposztrofált belvárosi vásáron is. A legnagyobb számban ékszerek, lakberendezési tárgyak és szépségápolási termékek – szappanok, testápolók, parfümök – vannak, de az utóbbi időben egyre több a festmény, a fotó vagy a gasztronómiai különlegesség is – mesélte Vajda Márton.

Forrás: hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..