Kakukkfű – a légút doktora

Az egyiptomiak a múmiák balzsamozására és a húsok tartósítására is felhasználták a kakukkfüvet. Népi elnevezései balzsamfű, démutka, kakucskafű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.

Elsősorban kaszálóréteken, legelőkön, különféle sziklagyepekben és cserjésekben fordul elő. Előnyben részesíti a napfénynek kitett termőhelyeket. Leginkább meszes alapkőzeten érzi jól magát.

Herbája – így nevezzük a megszárított virágzó hajtást – elsősorban illóolajat, flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, cserzőanyagokat tartalmaz. Hajtásai virágzó állapotban a leggazdagabbak hatóanyagokban. A kisebb termetű fajok illóolaja kevesebb és kevésbé értékes, mint a nagyobb termetűeké.

Webáruházunkban megtalálható a 100 %-os tisztaságú, természetes cédrus illóolaj 10, 50 és 100 ml-s kiszerelésben.

A kakukkfű illóolajában a legfontosabb komponens a fertőtlenítő hatású timol, ez azonban nem minden vadon élő állományban található meg. A timolon kívül az illóolaj tartalmazhat még például karvakrolt, linalolt, alfa-terpineolt, cineolt, geraniolt, kariofillént és sok egyéb összetevőt, melyek csaknem mindegyike fontos mind az illat, mind a gyógyhatás szempontjából.

Köptető, enyhe görcsoldó és légúti fertőtlenítő hatású. Szamárköhögés és asztma esetén is jótékony, oldja a hörgők görcsét és feloldja a váladékot. A népi gyógyászat álmatlanság, fejfájás, vérszegénység, légzőszervi megbetegedések elleni receptekben alkalmazta.

Kakukkfő illóolaj
Kakukkfő illóolaj – illusztráció – web

A kakukkfű illóolaja hatékonyan alkalmazható különféle mikroorganizmusok ellen, úgymint penészfajok, bacilusok, Salmonella sp. baktériumok, valamint sztrepto- és sztaphilococcusok szaporodása ellen. A kakukkfű-kivonatokat a timol erős fertőtlenítő hatása miatt előszeretettel alkalmazzák a szájhigiéniában. Kivonata, illóolaja fogkrémek, szájöblögetőszerek fontos alkotója.

A kozmetikai ipar is felhasználja elsősorban fertőtlenítő hatása miatt bőrgomba ellen, illetve összehúzó, gyulladáscsökkentő és a bőr vérkeringését serkentő hatása miatt krémekben, kenőcsökben, arcpakolásokban.

Forrás: Napidoktor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..