Gyertyaöntés

Gyertyaöntés technikák és díszítési tippek

Alapanyaok, eszközök

Amire általában mindig szükséged lesz:

  • tűzhely
  • vízforraló edény
  • olvasztóedény
  • viasz granulátum
  • viasztömb
  • gyertyazselé
  • színezék
  • illatanyag
  • kanóc
  • öntőforma
  • hurkapálca
  • gyurma
  • kötőtű vagy hústű

Viaszok:

Méhviasz: Olvadáspontja 65 C°.  Webáruházunkban pasztilla formában kapható, de fellelhető lapokban is. Illata kellemes, viszont meglehetősen nehéz dolgozni vele, mivel könnyen ráragad az edény falára.

Paraffin: Ez az egyik legnépszerűbb, egyben legolcsóbb megoldás. Az olajfinomítások során keletkezik, webáruházunkban pasztilla formában kapható, de tömbben is szokták árulni. Könnyen lehet vele dolgozni, olvadáspontja 54 C°, jól önthető, megolvasztva könnyen színezhető gyertyaszínező pasztillával, vagy akár zsírkrétával.

Sztearin: egy természetben előforduló anyag, a belőle készült gyertyák tejszerű, opálos színt kapnak. Olvadáspontja 74C°. Paraffinhoz keverve meghosszabbítja a gyertya égési idejét.

Gyertyazselé: színtelen, zselészerű gyanta, mely melegítés során folyékonnyá válik. Olvadáspontja 95C°, könnyen lehet díszíteni különféle díszítőelemeket beletenni.

Kanócok:

  • fémtalpas
  • fémtalp nélküli viasszal bevont
  • pamutkanóc

Amire ügyelni kell: a kanócot a gyertya vastagsága alapján válasszuk ki. Ha a kanóc túl vastag a gyertyához, akkor a gyertya hamarabb leég, ráadásul kormoz is. Ha túl vékony, akkor túlságosan nagy lyukat olvaszt a gyertya felszínébe, ha pedig a kanóc hosszan túlnyúlik a gyertyán, kormozó lánggal ég.

Színezőanyagok

A színezékeket akkor célszerű a gyertyához keverni, mikor az már teljesen felolvadt.

Illatanyagok:

Célszerű a teljesen felolvadt viaszhoz keverni, még a formába öntés előtt.

Ha illóolajat választunk illatosításnak, akkor ügyeljünk rá, hogy 1 kg viaszhoz kb 5-10 cseppet tegyünk csak.

 

Öntőformák:

Ha nincs otthon gyertyaöntő formánk, akkor saját kezűleg is készíthetünk. Tejes,- üdítős,- kakaósdobozok a legmegfelelőbbek erre a célra, mivel alumíniummal van bevonva a belsejük, így nem eresztik át az olvadt viaszt.

Fém vagy műanyag bevonatú csövek is alkalmasak lehetnek, de a papírmasé dobozok és formák is megfelelnek a célnak

 

Öntéstechnikák

 

Hagyományos:

Öntőforma: 100 ml víz kb 90g szilárd viasznak felel meg. A pontosabb méréshez használjunk mérleget.

Az edényt soha ne tegyük közvetlenül a lángra, mert a nagy hőtől a viasz meggyulladhat.

A viaszt mindig vízfürdőben olvasszuk. Formába öntés előtt várjunk vele, míg egy kicsit kihűl, s azután töltsük formába.

Amire még ügyelnünk kell, hogy lehetőleg ne kerüljön viasz a lefolyóba, mert az ráragadhat a csövek falára és dugulást okozhat.

Szilikonformába való öntés esetén fúrjunk lyukat a kanócnak, fűzzük át rajta és egy gyurmával vagy viasszal tömítsük el a nyílást.

Dupla falú öntéstechnika:

Díszített gyertyák esetén szoktak eljárni ezzel a módszerrel. A lényeg, hogy olyan formákat válasszunk az öntéshez, melyek között 3 cm átmérőjű különbség van.

Először a kisebb átmérőjű formába kell kiönteni a gyertyát. A kanócot hagyjuk hosszabbra, mivel a második öntés magasabb lesz.

Ha az megszilárdult, helyezzük bele a kész gyertyát a nagyobb öntőformába.

Öntsünk köré kb 2 cm-es rétegben olvasztott viaszt.

Várjunk vele, míg megdermed, majd helyezzük rá a kívánt díszeket. (Ez azért kell, hogy ne emelkedjenek fel az elemek, amikor ráöntjük a következő réteg viaszt. Nyomkodjuk bele kissé a dermedt viaszba.

Öntsünk a formába annyi viaszt, hogy 1-2 cm-rel magasabban legyen, mint a korábban belehelyezett gyertya.

További öntési technikák és ötletek a könyvben.

 

Gyertyamignon készítés

 

 

Hozzávalók:

A mignonhoz:

 

A teához:

  • gyertyazselé
  • viasszal bevont kanóc
  • zselészínező teafilter
  • teáscsésze

 

Mignon:

Hagyományos paraffin öntéses módszerrel kell eljárnunk. Ha nincs otthon kocka alakú szilikon formánk, készíthetünk egyszerű kakaós dobozból. Annak érdekében, hogy tökéletes másolatot készítsünk, dermedés után a kanócnál fogva mártsuk bele még párszor olvasztott viaszba a gyertyát, hogy lekerekítsük az éleit.

Rózsaszín mignonhoz piros színezőt használjuk (ügyeljünk rá, hogy nagyon kis mennyiség is elég lehet belőle, így a színezés során fokozatosan adagoljuk hozzá a színezőt.

Csokoládé színű mignonhoz piros és zöld színező szükséges

A gyertyák tetejét gyertyafestő tollal díszíthetjük.

 

Tea:

Díszes csészébe vagy pohárba öntsünk előzőleg felolvasztott gyertyazselét. A vöröses barna szín eléréséhez piros és zöld színezőt keverjünk hozzá a zseléhez. A teafiltert öntés előtt helyezzük a csészébe. Dermedés után felforrósított hústűvel szúrjunk lyukat a zselébe, és illesszük bele a viasszal bevont kanócot.

 

Forrás:Tóth Hajnalka Gyertyaöntés és-díszítés

 

 

Ha a tarsolyodban van egy remek kence, krém, szappan, tisztítószer recept, küldd el emailben. Készíts a munkafolyamatról és az elkészült műről képet, írd le az elkészítés menetét. Egy 10%-os kuponkód üti a markod, amit a következő vásárlásodnál be is válthatsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..