Cédrus – a fák istene

A cédrusolaj világos narancssárga színű és enyhén szantálfa illatú illóolaj. Tulajdonságainak köszönhetően napjainkban is gyakran alkalmazzák az aromaterápiában vagy rovarűzőként.

Cédrus: a fák istenének párlata. A bogarak zümmögnek, a nap melegít, és a tűlevelű fák illóolaja párolog. Hasonló illatot már az ókori sumérek is érezhettek, akik először használták a cédrusolajat. Maga a cédrusfa Libanonból származik, de már régóta elterjedt Észak-Amerikában, az Atlasz és a Himalája hegységben is. Ott Cedrus deodarának – a fák istenének – nevezik, mert akár 30 méter magasra is megnőhet, és életkora az ezer évet is elérheti. Hosszú életének egyik titka többek között valószínűleg az, hogy rendkívül ellenálló a rovarokkal szemben.

Cédrus
Cédrus – illusztráció – web

A cédrusfából nyert olaj illatának belélegzése segíti az elme kitisztulását, és olyan tudatállapot elérését, amely elengedhetetlenül fontos a hatékony imádkozás és meditáció esetén. Cédrusfából építették Salamon király templomát is – már a templom illata is imádságra szólította a hívőket, hogy ily módon közelebb kerülhessenek Istenhez. Az ókori egyiptomiak mumifikáláshoz, valamint a kozmetikában és tömjénként, illetve rovarűző szerként használták a cédrusolajat, az amerikai indiánok pedig a gyógyászatban és a törzsi rituálék során alkalmazták.

A cédrusolajat több száz éve természetes ellenméreg-összetevőként hasznosítják. Kiváló minőségének és tulajdonságainak köszönhetően mindig is nagyon keresett és nagy becsben tartott olaj volt. Erre legelőször a libanoni cédruserdők fizettek rá. Mivel a Földön egyre kevesebb a cédrusfa, az igazi cédrusolajat napjainkban egyes tűlevelűek törzsének vízgőz-desztillációjával nyerik, hiszen ezek a fafajták (főképp a boróka és a ciprus) állnak legközelebb a cédrushoz.

Aromaterápia és rovarűzés

A cédrusolaj világos narancssárga színű és enyhén szantálfa illatú illóolaj. Tulajdonságainak köszönhetően napjainkban is gyakran alkalmazzák az aromaterápiában vagy rovarűzőként, hiszen felettébb hatékony a szúnyogokkal, a bolhákkal és a molyokkal szemben (elég belőle egy ágacska a szekrényben).

A cédrusolaj megtalálható szappanokban és parfümökben, rovarölőkben és padlólakkokban, a cédrusfát pedig előszeretettel használják ceruzák, szivardobozok és luxus bútorok gyártására.

A cédrus gyógyító célú alkalmazása

Kiválóan alkalmazható görcsoldóként és vizelethajtóként, jótékonyan hat a húgyúti fertőzésekre. Fertőtlenítő, rovarűző, gombaölő hatásai vannak, és jót tesz a bőrnek is: nyugtatja és tisztítja a zsíros bőrt, csillapítja a viszketést, remekül használhatjuk akne és korpás haj esetén.

Cédrus
Cédrus – illusztráció – web

A legfontosabb azonban talán az, hogy a cédrus illóolaja nyugtatja, csillapítja az elmét, mérsékli a szorongás és az idegesség érzését. Legfőbb összetevői a cedrol, a cedren és további szeszkviterpének, amelyek antidepresszáns és kedélyjavító hatásúak. A világ összes illóolaja közül a cédrusolaj tartalmazza a szeszkviterpéneket a legmagasabb koncentrációban (98%).

Webáruházunkban megtalálható a 100 %-os tisztaságú, természetes cédrus illóolaj 10, 50 és 100 ml-s kiszerelésben.

Belélegzését követően az agyban elsősorban a legősibb limbikus rendszerre (az érzelmek központjára), valamint az alvás-ébrenlét ciklusban kulcsfontosságú melatonin hormont termelő tobozmirigyre fejti ki hatását. Cédrusolaj belélegzésével hatékonyan kezelhető a gyermekek figyelemhiányos viselkedési zavara, az ADD és az ADHD (az úgynevezett hiperaktivitás), valamint enyhíthetők a lelki traumák (valakinek az elvesztése, nők meggyalázása). Jelenleg kutatások tárgyát képezi, hogy a cédrusolaj segíthet-e a szenilitásban vagy Alzheimer-kórban szenvedők állapotán.

Pozitív energiát ad

Az aromaterápiában a finom energetikai munka egyik leghatékonyabb illóolaja a cédrus, mert “leföldel”,  eltávolítja a negatív érzéseket, és pozitív energiával tölt fel. Nem véletlen, hogy a tibeti templomokban a cédrusfát tömjénként használják.

Aromalámpában kiválóan keverhető bergamott-, jázmin- vagy rozmaringolajjal. Fontos tudni, hogy várandós nők számára a cédrusolaj belélegzése nem javasolt.

Hosszú éjszakákon, amikor az ember csak forgolódik, mert nem tudja kiüresíteni az elméjét, érdemes a homlokot és a halántékot hígított cédrusolajjal bekenni – könnyű álmot hoz. Uraknak pedig jó tudniuk, hogy a cédrusolaj jótékonyan hat az idő előtti kopaszodásra.

Forrás: Napidoktor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..