Bórax – tisztítás természetesen

Biztosan hallottunk már a bóraxról, mellyel elérhető a természetes tisztítás – 4000 éve már annak, hogy felfedezték, mi mégis sokszor figyelmen kívül hagyjuk.

Természetes dolgokkal mindig ésszerűbb takarítani, tisztítani, mint vegyszerekkel. Nemcsak egészségesebb, olcsóbb is. Nem kérdés hát, mit célszerűbb választani.

De mi is a bórax?

A bórax vagy más néven nátrium-borát dekahidrát, nátrium piroborát, birax, nátrium-tetraborát-dekahidrát, nátrium biborát, egy természetes ásványi összetevő, melyet 4 ezer évvel ezelőtt fedeztek fel. Általában mélyen a föld alatt található, noha az 1800-as években a kaliforniai Death Valley-ben a felszínhez igen közel bányászták ki.

Széleskörű ipari felhasználása mellett használata háztartásokban is nagyon sokrétű. Természetes mosószerként-, tisztítószerként, gombaölőként, tartósítószerként, rovarirtóként és gyomirtóként, fertőtlenítőként is alkalmazzák.

A bórax kristályok szagtalanok, fehéresek (de többféle színváltozatban is léteznek), és lúgosak. Használata azért is jó, mert nem gyúlékony, nem reaktív. Lehet keverni más tisztításra alkalmas szerekkel, így a klóros fehérítővel is.

Bórax
Bórax

Hogyan tisztít a bórax?

Számos kémiai tulajdonsága van, amely hozzájárul tisztító erejéhez. A bórax és más borátok a víz molekulák hidrogén-peroxiddá alakításával tisztítanak és fehérítenek. A reakció még kedvezőbb melegebb vízben. A bórax pH-értéke nagyjából 9,5, tehát alapoldatot képez vízben, növelve a fehérítők és más tisztítók hatékonyságát.

Más kémiai reakciók során a bórax pufferként működik, stabil pH-t fenntartva, mely szükséges a tisztító kémiai reakciókhoz. A bór, a só és/vagy a bór oxigén számos organizmus anyagcsere-folyamatait gátolja. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy fertőtlenítsen és elpusztítsa a nem kívánatos kártevőket. A borátok más részecskékkel kötődnek, hogy az összetevőket szétszórtan tartsák még keverékben is, mely lehetővé teszi, hogy az aktív részecskék hatékonyabban „dolgozzanak” a tisztítandó felületen.

Vigyázzunk a bórax használattal!

S bár a házi praktikák általában kitűnőek, a használata ugyanakkor kockázatokkal is jár. Igen, a bórax természetes, de ez nem jelenti egyben, hogy biztonságosabb ránk és környezetünkre nézve, mint az emberek által előállított mesterséges vegyi anyagok. Bár a növényeknek szükségük van bórra, a túlságosan sok bór megöli őket (vagyis gyomirtóként használható).

Használata jellemző csótányok, bolhák, hangyák elpusztítása esetén, de mérgező az emberekre is. A krónikus mérgezésnek kitettség jelei a vörös, hámló bőrterületek, a görcsrohamok és a veseelégtelenség. A becsült halálos dózis 15-20 gramm felnőtteknél, egy gyermeket és egy állatot kevesebb, mint 5 gramm is megöl. Emiatt nagyon óvatosan kell vele bánni.

Webáruházunkban megtalálható a bórax 500 grammos kiszerelésben.

Élelmiszerek közelében soha ne használjuk a bóraxot! Gyakori, hogy szem-, bőr- és légzőszervi irritációt okoz, és azt is fontos tudni, hogy összefüggésbe hozható a meddőséggel, valamint károsodást okoz a még meg nem született csecsemőnél.

Emellett azonban a bórax használata előnyös, semmi sem indokolja, hogy ne alkalmazzuk. Ha egy kis kutatást végzünk, meglátjuk, hogy ezek a kockázatok számos más tisztítószer esetében is fennállnak – A házi praktikákkal is kell azonban vigyázni. A bóraxot megfelelően, „ésszel” kell használni. Zárjuk el a gyermekek és állatok elől, ne alkalmazzuk ételek, élelmiszerek közelében, és arról is győződjünk meg, hogy alaposan kimostuk-e őket a ruhákból, a felületekről, mielőtt azok ismét használatba kerülnek.

Forrás: Napidoktor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..